7/21/2022

Welke voeding bij aambeien? Wat u wel en niet mag eten

Een gezonde voeding en weten wat u moet eten en welk voedsel u moet vermijden zijn van cruciaal belang om ongemak door aambeien te voorkomen. In dit artikel geven we u tips over hoe u uw voeding kunt aanpassen om aambeien te voorkomen.

Aambeien (ook hemorroïden genoemd) zijn de vaakst voorkomende aandoening van de anale zone en één van de vaakst voorkomende aandoeningen in de algemene bevolking1. De vorming van aambeien hangt samen met een brede waaier van oorzaken, hoewel factoren zoals constipatie, voeding of zwangerschap doorwegen 2.

De juiste voeding bij aambeien?

Constipatie is een van de belangrijkste oorzaken van aambeien.

Als de voeding weinig vezels of vloeistoffen bevat, wordt de ontlasting vaak hard of droog, wat constipatie in de hand werkt. Vezels verhogen het gewicht en de omvang van de stoelgang en maken die zachter. Volumineuzere stoelgang wordt gemakkelijker uitgescheiden, en dat verlaagt de kans op constipatie en mogelijk ook op het ontstaan van aambeien3.

Vezels interageren sterk met de darmflora, de groep van bacteriën die in onze darmen leven. Die bacteriën staan in voor de verwerking van moeilijk verteerbaar voedsel, de absorptie van voedingsstoffen en de vorming van een complex ecosysteem dat zelfregulerend is en in evenwicht blijft. Vezels zorgen voor een betere samenhang van de stoelgang, en bevorderen zo de darmtransit4.

Een vezelrijke voeding kan ook andere gezondheidsvoordelen hebben. Zo helpt het om een gezond gewicht te behouden en verlaagt het het risico op diabetes, hartziekte en sommige types van kanker3.

Vezels toevoegen aan uw voeding doet u beter geleidelijk aan. Om de vereiste inname te bereiken, verdient het aanbeveling om de geschikte dagelijkse hoeveelheid vezels in te nemen volgens uw leeftijd en geslacht3.

Vezels: Dagelijks aanbevolen hoeveelheden voor volwassenen

  Leeftijd 50 jaar of jonger Leeftijd 51 jaar of ouder
Mannen 38 gram 30 gram
Vrouwen 25 gram 21 gram

Tabel overgenomen van: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983

Naast een vezelrijkere voeding is het bij aambeien ook aanbevolen om genoeg water te drinken.

Vezelrijk voedsel

Groenten zijn de belangrijkste bron van natuurlijke vezels. Voor mensen die last hebben van aambeien zijn sla, snijbiet, rauwe wortelen, spinazie, gekookte bladgroenten, broccoli, artisjokken, pompoen, aardappelen, sperziebonen en groentesap aanbevolen. Ook granen en noten zoals zonnebloemzaden, amandelnoten, pistachenoten en walnoten zijn aanbevolen4. Ook peulvruchten bevatten veel vezels, evenals eiwitten die de vertering en de stoelgang kunnen bevorderen.

Ook fruit en groenten (bij voorkeur met de schil) zijn een goede manier om meer vezels te eten. Ze zijn ook een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. Het is aanbevolen om minstens 5 porties per dag te eten3.

Let op: Als u te snel te veel vezels toevoegt kunt u last krijgen van darmgassen, een opgezette buik en krampen. Verhoog de hoeveelheid vezels in uw voeding geleidelijk over een aantal weken. Zo kunnen de natuurlijke bacteriën in uw verteringsstelsel zich aan de verandering aanpassen3.

Welk voedsel vermijd je beter bij aambeien?

Het is niet alleen belangrijk om te weten wat u moet eten als u last hebt van aambeien, maar ook welk voedsel u beter vermijdt omdat het tot constipatie of het ontstaan van aambeien kan leiden. In de volgende tabel staan enkele soorten voedingswaren opgelijst die patiënten met constipatie en/of aambeien beter vermijden.

Tabel overgenomen van: Hemorroides hidratación y protección. Micaela Pérez Alcázar. Farmacia Profesional, Vol 19, No 2, February 2005.

Melk en zuivel: gecondenseerde melk, chocoladepasta, met room verrijkte zuivel.

Vet vlees, vleeswaren en orgaanvlees.

Vis uit blik, gerookte of gezouten vis.

Granen: vers gebakken stokbrood, te kort gekookte pasta, met chocolade gevulde of omhulde koekjes.

Groenten die winderigheid veroorzaken: artisjokken, kool, paprika’s, radijzen, uien, look en prei.

Fruit: vruchten op stroop en gekonfijt fruit, astringente vruchten zoals kweeperen, bananen, geraspte appelen en citroenen.

Dranken: thee (bevat tannines en is astringent), citroensap, grapefruitsap, appelsap.

Vetten: reuzel, room, spek en rundsvet.

Andere: chocolade (astringent), cake en gebak gevuld met chocolade of gedoopt in suikeroplossingen, snoep en zoetigheden.

Vermijd overmatig gebruik van zoetstoffen: sorbitol, sacharine, cyclamaat en aspartaam.

Wat kunt u nog meer doen om aambeien te verlichten?

Hoewel een gezonde levenswijze en voeding heel wat kunnen helpen om aambeien te verlichten, kunnen de volgende 10 tips u helpen om een acute opstoot van aambeien te voorkomen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zorgverleners zijn uw bondgenoten

Als u merkt dat uw symptomen van aambeien niet verbeteren ondanks het feit dat u uw levensstijl aanpast en een farmacologische behandeling gebruikt, aarzel dan niet om een arts of apotheker te raadplegen.

 

Referenties:

  1. Guia de hemorroides Fisterra. 2017 https://www.fisterra.com/guias-clinicas/hemorroides/
  2. Parvez Sheikh, et al. The prevalence, characteristics and treatment of hemorrhoidal disease: results of an international web-based survey. J Comp Eff Res. 2020; 9(17):1219–1232
  3. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
  4. https://cuidateplus.marca.com/alimentacion/diccionario/fibra.html

2024