Verlicht en behandel zware benen met Daflon​

Daflon is een geneesmiddel voor de behandeling van zware, pijnlijke of gezwollen benen, nachtelijke krampen en letsels van de huid als gevolg van een slechte doorbloeding 1 .

Beantwoord 5 korte vragen om uw symptomen en risicofactoren te evalueren

Beoordeel uw symptomen

Zware, pijnlijke benen?

wave icon

Uw benen kunnen zwaar, pijnlijk en gezwollen aanvoelen als gevolg van vochtopstapeling in de benen door een minder goede bloedcirculatie. Die vochttoename veroorzaakt symptomen van chronische veneuze ziekte, een aandoening van de aders in de benen die geleidelijk verergert. 2

Gezonde aders

Gezonde aders bevatten klepjes die beletten dat het bloed terugstroomt.

Aangetaste aders

Als de inwendige wand van de aders beschadigd is en deze kleppen niet meer zo goed werken, dan kan er bloed terugstromen in de aders, waardoor het zich in de onderbenen ophoopt en de aders uitzetten. Dat leidt tot hinderlijke symptomen die geleidelijk kunnen verergeren.

Symptomen van een slechte bloeddoorstroming

wave icon

Er zijn verschillende tekenen en symptomen die kunnen wijzen op een slechte bloeddoorstroming in de benen. Als u last hebt van een van de volgende symptomen in uw benen of enkels, contacteert u best uw apotheker of arts , want die symptomen kunnen mettertijd verergeren.

feet of a heavy painful swollen leg

Zware, pijnlijke en gezwollen benen

Vermoeide benen

Nachtelijke krampen

Spin- of spataders

Herkent u dit?

Als u regelmatig last hebt van ten minste één van deze symptomen, doe dan deze korte zelftest en gebruik uw resultaat om je volgende stappen te helpen bepalen.

Begin met de zelftest

Behandel uw symptomen snel

wave icon

Zware, pijnlijke of gezwollen benen kunnen vroege tekenen van chronische veneuze ziekte zijn. Als ze niet behandeld worden, kunnen de symptomen ernstiger worden en tot spinaders, spataders en ulcera (zweren) leiden. Afhankelijk van de ernst van de symptomen worden de verschillende ziektestadia beschreven als graad C0-6, zoals hier getoond:

Stadium 0

Zware, pijnlijke benen

image

Leer meer

Stadium 0

Zware, pijnlijke benen

Het eerste stadium, zonder zichtbare tekenen van aderaantasting. Binnen in de ader kan er echter al schade aanwezig zijn. Daardoor kan het bloed minder goed terugstromen door de aders wat leidt tot veneuze terugvloei. Dat is de reden dat u met een behandeling moet starten, zelfs als uw enige symptomen zware en pijnlijke benen zijn.

image

Close

Stadium 1

Spin- of netvormige aders

image

Leer meer

Stadium 1

Spin- of netvormige aders

Als u de eerste symptomen negeert, kan de aandoening verergeren en kunnen er gescheurde bloedvaten of spinaders en zichtbare aders ontstaan. Die zijn meestal niet pijnlijk, maar ze zijn een belangrijke aanwijzing voor problemen in de beenaders. Het is belangrijk om dit vroege teken niet te negeren, want de aandoening kan snel verergeren.

image

Close

varices visibles en la pierna

Stadium 2

Zichtbare spataders

image

Leer meer

Stadium 2

Zichtbare spataders

Zonder behandeling gaat stadium 1 over in stadium 2, waarbij de aders meestal uitgezet, uitgerekt en kronkelig worden. Die zichtbare, uitpuilende aders op de benen en enkels zijn een duidelijk teken van chronische veneuze ziekte.

image

Close

Stadium 3

Zwelling van de enkel en het been

image

Leer meer

Stadium 3

Zwelling van de enkel en het been

In stadium 3 kan oedeem (zwelling) optreden als gevolg van de verhoogde druk en lekkage door de verdere beschadiging van de wanden en kleppen van de aders.

image

Close

Stadium 4

Veranderingen in de huid

image

Leer meer

Stadium 4

Veranderingen in de huid

Als de slechte circulatie aanhoudt kan dat tot stadium 4 leiden, dat gekenmerkt wordt door een donker wordende huid rond de enkels (hyperpigmentatie), roodheid, droogheid, jeuk (veneus eczeem), verharding van zachte weefsels en het ontstaan van witachtige vlekken.

image

Close

Stadium 5

Genezen ulcera of zweren

image

Leer meer

Stadium 5

Genezen ulcera of zweren

In stadium 5 zijn er open, maar genezen huidzones aanwezig die zweren of ulcera genoemd worden. Die kunnen pijnlijk zijn en uw levenskwaliteit aantasten omdat het moeilijker wordt om rond te lopen.

image

Close

Stadium 6

Actieve ulcera of zweren

image

Leer meer

Stadium 6

Actieve ulcera of zweren

Als u stadium 6 bereikt, hebt u open wonden op uw benen die zweren of ulcera genoemd worden. Inwendig is er in dit stadium een verdere achteruitgang van de bloedsomloop en toegenomen lekkage in de haarvaten.

image

Close

Als u een of meer van deze tekenen of symptomen vertoont, bespreek dan met uw arts of apotheker welke behandelingen er mogelijk zijn.

Als u de symptomen herkent en actie onderneemt, kunt u het risico dat uw aandoening verergert, in belangrijke mate verminderen en de impact op uw dagelijkse leven beperken.

RISICOFACTOREN WAAR U CONTROLE OVER HEBT

Langdurig staan

Overgewicht

RISICOFACTOREN WAAR U GEEN CONTROLE OVER HEBT

Leeftijd

Geslacht

Genetische factoren

Factoren die de bloedsomloop beïnvloeden

wave icon

Er zijn meerdere belangrijke risicofactoren voor chronische veneuze ziekte. Over sommige hebt u geen controle, maar over andere wel. 1

wave icon

Vrouwen lopen typisch meer risico en een familiale voorgeschiedenis of gewoon ouder worden kunnen het risico op symptomen verhogen.

Ook factoren die verband houden met uw levensstijl en waar u iets aan kunt doen, zoals overgewicht en te weinig lichaamsbeweging, kunnen het risico op problemen met uw aders verhogen. Mensen met een zittend of staand beroep, zoals verpleegkundigen en leerkrachten, lopen een hoger risico.

Advies voor gezonde benen

wave icon

Door eenvoudige gewoonten op te nemen in uw dagelijkse routine en een gezonde levensstijl aan te houden, kunt u uw benen beschermen tegen het ongemak van vochtopstapeling in de benen en de schade die dat op termijn aan uw aders kan veroorzaken:

Blijf actief

Regelmatige lichaamsbeweging helpt om de bloedsomloop te verbeteren en maakt uw beenspieren sterker.

Draag steunkousen

Steunkousen hebben een drukgradiënt die het hoogste is aan de enkel en afneemt naar boven toe. Dat gaat de zwaartekracht tegen en het stelt je lichaam beter in staat om het bloed van de benen terug naar je hart te brengen.

Behoud een gezond gewicht

Houd uw gewicht in de gaten, want zwaarlijvigheid kan bijdragen tot blokkage of verzwakking van de kleppen in de benen.

Vermijd hoge hakken

Kies voor een halfhoge hak in plaats van platte of hoge hakken om de activiteit van uw onderbenen te verhogen.

Draag losse kleding

Vermijd nauw aanpassende kleding, want die kan de bloedstroom in de benen beperken en het risico op chronische veneuze ziekte verhogen.

Hou het koel

Aders zetten uit bij hitte, waardoor bloed zich kan ophopen en uw benen zwaar en vermoeid kunnen aanvoelen.

Beweeg regelmatig

Vermijd te lang zitten of staan om ophoping van bloed in de aders van uw benen te voorkomen en het bloed naar het hart te helpen terugstromen.

Leg uw benen in hoogstand

Leg uw benen in hoogstand en kruis ze niet als u rust, zodat het bloed beter kan terugvloeien naar het hart.

Naast aanpassingen aan de levensstijl kunnen ook crèmes en gels de symptomen verlichten, terwijl gevorderde stadia met medische ingrepen behandeld kunnen worden.

Vaak gestelde vragen

wave icon

Om uw benen gezond te houden, is het belangrijk dat chronische veneuze ziekte behandeld wordt. Als u denkt dat u deze geleidelijk verergerende aandoening hebt, bespreek dan met uw arts of apotheker welke behandeling(en) voor u het meest geschikt is of zijn.

Waar wordt Daflon voor gebruikt?

Daflon is een orale behandeling die helpt bij het verlichten van de tekenen en symptomen van chronische veneuze ziekte, zoals zware benen, pijn, rusteloosheid (onbedwingbare drang om de benen te bewegen), nachtelijke krampen, oedeem, trofische stoornissen (letsels van de huid als gevolg van een slechte doorbloeding)

Heb ik een voorschrift nodig voor Daflon?

Nee. Daflon is een geneesmiddel dat verkrijgbaar is zonder voorschrift en beschikbaar is in elke apotheek.

Hoe werkt Daflon?

Daflon werkt door het verbeteren van de veneuze tonus voor een betere doorbloeding. Hierdoor helpt Daflon bij het verminderen van de symptomen in de benen die verband houden met veneuze ziekte zoals zware, pijnlijke of gezwollen benen en oedeem.

Wat is Daflon?

De werkzame stof in Daflon is een gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdenfractie 6 die 90% diosmine en 10% andere flavonoïden bevat, uitgedrukt als hesperidine.

De flavonoïden in Daflon worden geëxtraheerd uit onrijpe sinaasappelen. De bestanddelen ondergaan een zuiverings- en raffinageproces waarbij de deeltjes met hoge snelheid met elkaar in botsing gebracht worden (micronisatie), waarbij ze herleid worden tot minieme deeltjes die kleiner zijn dan 2 µm (gemicroniseerd). Deze kleine deeltjes worden beter geabsorbeerd door het lichaam en vormen een belangrijk aspect van het succes van Daflon als behandeling voor de verbetering van de gezondheid en tonus van de aders bij chronische veneuze ziekte en aambeien. 3

Wat betekent gemicroniseerd?

Gemicroniseerd betekent dat een stof in zeer kleine deeltjes is gebroken voor een betere absorptie. Deze kleine deeltjes worden beter geabsorbeerd door het lichaam en vormen een belangrijk aspect van het succes van Daflon als behandeling voor de verbetering van de gezondheid en tonus van de aders bij chronische veneuze ziekte en aambeien. 3

Hoe neem ik Daflon correct in voor chronische veneuze ziekte?

Neem 2 tabletten Daflon, in 1 of 2 innames per dag bij de maaltijd.

Hoelang moet ik Daflon innemen?

Daflon is een basisbehandeling voor chronische veneuze ziekte dat een voortdurende progressieve aandoening is. Vraag steeds raad aan uw arts of apotheker.

Ik neem veel medicatie. Mag Daflon samen met andere geneesmiddelen ingenomen worden?

Vraag raad aan uw arts of apotheker.

Hoe wordt Daflon verdragen?

De bijwerkingen die met Daflon zijn gemeld, zijn van matige intensiteit. Mogelijke bijwerkingen zijn overgevoeligheid/allergie, maag-darmlast, duizeligheid, hoofdpijn, ongemak en huidreacties.

Veiligheidsinformatie:

Daflon 500 mg

Daflon 500mg (gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdefractie) is een geneesmiddel aangewezen bij veneuze ziekte en aambeien. Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor de werkzame stof of voor één van de hulpstoffen. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter en vraag steeds raad aan uw arts of apotheker. BNL DN MK 23 C1 PU 01 - VHB houder: Servier Benelux N.V.

Referenties:

  1. Naar Nicolaides A, Kakkos S, Baekgaard N, et al. Management of chronic venous disorders of the lower limbs. Guidelines according to scientific evidence. Part I. Int Angiol. 2018;37(3):181-254.1
  2.  Bergan JJ et al. N Engl J Med. 2006;355:488-498​

2024