Stop, verlicht en voorkom aambeien met Daflon

Daflon is een doeltreffende orale behandeling voor de vermindering en verlichting van symptomen van aambeien. 1

Wat zijn aambeien?

Aambeien, ook hemorroïden genoemd, zijn kussentjes van gezwollen bloedvaten die zich in de anus bevinden en het onderste deel van de endeldarm. Ze zijn eigenlijk vergelijkbaar met spataders. 2

wave icon

Ze zijn het gevolg van verhoogde druk op de bloedvaten in je anus en kunnen zich ontwikkelen in de endeldarm (inwendige aambeien) of onder de huid rond de anus (uitwendige aambeien) en veroorzaken vaak ongemak, bloeding, jeuk of pijn aan de anus.

Hoe zien aambeien eruit?

Hebt u aambeien?

wave icon

Aambeien kunnen veel uiteenlopende symptomen veroorzaken. Meestal leidt de zwelling door de aambeien tot ongemak en jeuk aan de anus. U kunt ook een uitpuiling voelen en anale afscheiding, roodheid en ontsteking ervaren, of bloed zien als u naar het toilet gaat. Als u dit of een van de afgebeelde symptomen voor het eerst ervaart (of als uw symptomen langer dan enkele dagen aanhouden), dan moet u een arts of apotheker raadplegen om andere aandoeningen uit te sluiten, in plaats van meteen zelf een behandeling te starten.

Pijn of ongemak

Bloeding

Jeuk aan de anus

Onvolledige evacuatie van de stoelgang

Herkent u dit?

Daflon is een geneesmiddel dat de onderliggende oorzaak van aambeien behandelt, snel verlichting brengt en voorkomt dat de symptomen terugkeren.

Behandel uw symptomen snel

wave icon

De symptomen van aambeien kunnen aanvankelijk erg licht zijn en verdwijnen vaak spontaan, maar dat is niet altijd het geval. Waarom is het belangrijk om actie te ondernemen? 2

wave icon

Bij aambeien denken de meeste mensen aan uitwendige aambeien. Het enige verschil tussen de twee types van aambeien is de ligging, maar het ongemak kan in grote mate verschillen. Uitwendige aambeien vormen zich aan de buitenkant van de anus, vlak bij de opening waar zich tal van zenuwuiteinden bevinden, en kunnen dus hevige jeuk en pijn veroorzaken.

Inwendige aambeien vormen zich diep in de anus en zijn meestal niet zichtbaar. Ze kunnen zonder behandeling verdwijnen, maar af en toe zwellen ze op en puilen ze uit de anus uit. Verzakte aambeien zijn inwendige aambeien die zo groot geworden zijn dat ze uitpuilen uit de anus. De ernst van inwendige aambeien wordt bepaald met een classificatiesysteem, op basis van de mate waarin ze uitpuilen:

Graad 1

Bloeding, zichtbaar bij proctoscopie, uitpuiling bij persen, geen uitzakking

image

Leer meer

Graad 1

Er kan bloeding, ongemak en jeuk, en uitpuiling bij persen aanwezig zijn, maar geen tekenen van uitzakking. Toch is het van cruciaal belang om vanaf dit eerste stadium te behandelen, om te voorkomen dat de symptomen verergeren.

image

Close

Graad 2

Bloeding, zichtbare uitzakking op de rand van de anus bij persen, spontane terugkeer als het persen stopt

image

Leer meer

Graad 2

Zonder behandeling kan uw aandoening erger worden, wat kan leiden tot pijn als u naar het toilet gaat, bloeding en aambeien die kunnen uitzakken bij persen, maar die weer verdwijnen als het persen ophoudt.

image

Close

Graad 3

Bloeding, zichtbaar bij proctoscopie, uitpuiling bij persen, uitzakking moet manueel teruggeduwd worden

image

Leer meer

Graad 3

Als de aambeien evolueren tot Graad 3, treden vaker bloedingen op en zullen uw aambeien uitzakken bij persen, waarna ze met de hand teruggeduwd moeten worden. Dat kunt u zelf doen. Als er ook een trombose is (bloedklonter in een ader), kan de pijn zeer hevig zijn.

image

Close

Graad 4

Continue, niet-terugduwbare uitzakking, bloeding, afscheiding

image

Leer meer

Graad 4

Is het ernstigste stadium. Naast de vorige tekenen en symptomen zult u continu aambeien hebben die u zelf niet zonder pijn kunt terugduwen. In dit stadium is boven op venoactieve behandelingen zoals Daflon een chirurgische behandeling vereist.

image

Close

De belangrijkste symptomen van aambeien die bij elke graad van de aandoening kunnen optreden, zijn bloeding, pijn, jeuk en ongemak.

RISICOFACTOREN WAAR U CONTROLE OVER HEBT 4

Te weinig beweging

Constipatie (verstopping)

Zware lasten tillen

Toiletgewoonten

RISICOFACTOREN WAAR U GEEN CONTROLE OVER HEBT

Leeftijd

Zwangerschap

Genetische factoren

Wat zijn de risicofactoren voor aambeien?

wave icon

Aambeien kunnen alle lagen van de bevolking in verschillende stadia van hun leven treffen. De belangrijkste risicofactoren voor aambeien zijn chronische constipatie, zwaarlijvigheid, toenemende leeftijd en zwangerschap. Er zijn echter veel redenen waarom u op zoek kunt gaan naar oplossingen voor aambeien, en op sommige daarvan hebt u zelf invloed.

Aambeien voorkomen

wave icon

Algemene aanpassingen aan de levensstijl kunnen de overmatige druk voorkomen die aambeien veroorzaakt. Probeer enkele van de volgende adviezen op te nemen in uw dagelijkse routine, om u te helpen beschermen tegen (terugkerende) aambeien. 2

Eet vezelrijk voedsel

Probeer meer vezelrijk voedsel op te nemen in uw voeding, zoals fruit, groenten, bruine rijst, volkorenpasta en volkorenbrood. Dat bevordert een zachte stoelgang en voorkomt constipatie (die tot persen kan leiden, wat aambeien veroorzaakt).

Neem lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging zal helpen om uw spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren, waardoor aambeien beter genezen.

Drink voldoende

Voldoende drinken (vooral water) zal helpen om uw stoelgang zacht en beheersbaar te houden.

Stel toiletbezoek niet uit

Als u stoelgang moet maken en u dat uitstelt, kan uw ontlasting droger worden en moeilijker uit te scheiden zijn.

Probeer vezelsupplementen

Vezelsupplementen kunnen er mee voor zorgen dat u genoeg vezels inneemt als u het moeilijk vindt om er voldoende binnen te krijgen via de voeding.

Vermijd te lang zitten

Te lang zitten, en vooral op het toilet, kan de druk op de aders rond uw anus verhogen, waardoor ze gevoeliger worden voor aambeien/uitzakking.

Vermijd persen

Als u perst terwijl u op het toilet zit, kan dat nog meer ongewenste druk op de bloedvaten veroorzaken en een al kwetsbare zone verder aantasten.

Vaak gestelde vragen

wave icon

Heb ik een voorschrift nodig voor Daflon?

Nee. Daflon is een verkrijgbaar zonder voorschrift en beschikbaar in elke apotheek.

Waarvoor wordt Daflon gebruikt?

Daflon is een orale behandeling die helpt bij het verminderen van de tekenen en symptomen die gepaard gaan met aambeien, zoals bloeden, anale afscheiding, pijn, ontsteking, jeuk, roodheid (erytheem), ongemak, gevoel van moeten persen, en zwelling (oedeem).

Hoe neem ik Daflon correct in voor aambeien?

6 tabletten per dag gedurende 4 dagen. Daarna 4 tabletten per dag de volgende 3 dagen. Om een terugval te voorkomen, kan u een onderhoudsbehandeling volgen bestaande uit 2 tabletten Daflon per dag in 1 of 2 innames bij de maaltijd. Na 3 maanden behandeling, raadpleeg uw arts.

Hoelang moet ik Daflon innemen?

U moet Daflon blijven innemen gedurende 3 maanden na een acute episode om een terugval te helpen voorkomen. Na 3 maanden behandeling, raadpleeg uw arts.

Ik neem veel medicatie. Mag Daflon samen met andere geneesmiddelen ingenomen worden?

Vraag raad aan uw arts of apotheker.

Wat is Daflon?

De werkzame stof in Daflon is een gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdenfractie 6 die 90% diosmine en 10% andere flavonoïden bevat, uitgedrukt als hesperidine.

De flavonoïden in Daflon worden geëxtraheerd uit onrijpe sinaasappelen. De bestanddelen ondergaan een zuiverings- en raffinageproces waarbij de deeltjes met hoge snelheid met elkaar in botsing gebracht worden (micronisatie), waarbij ze herleid worden tot minieme deeltjes die kleiner zijn dan 2 µm (gemicroniseerd). Deze kleine deeltjes worden beter geabsorbeerd door het lichaam en vormen een belangrijk aspect van het succes van Daflon als behandeling voor de verbetering van de gezondheid en tonus van de aders bij chronische veneuze ziekte en aambeien. 3

Wat betekent gemicroniseerd?

Gemicroniseerd betekent dat een stof in zeer kleine deeltjes is gebroken voor een betere absorptie. Deze kleine deeltjes worden beter geabsorbeerd door het lichaam en vormen een belangrijk aspect van het succes van Daflon als behandeling voor de verbetering van de gezondheid en tonus van de aders bij chronische veneuze insufficiëntie en aambeien.

Hoe wordt Daflon verdragen?

De bijwerkingen die met Daflon zijn gemeld, zijn van matige intensiteit. Mogelijke bijwerkingen zijn overgevoeligheid/allergie, maag-darmlast, duizeligheid, hoofdpijn, ongemak en huidreacties.

Veiligheidsinformatie:

Daflon 500mg

Daflon 500mg (gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdefractie) is een geneesmiddel aangewezen bij veneuze ziekte en aambeien. Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor de werkzame stof of voor één van de hulpstoffen. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter en vraag steeds raad aan uw arts of apotheker. BNL DN MK 23 C1 PU 01 - VHB houder: Servier Benelux N.V.

Referenties:

  1. Shelygin Y, Krivokapic Z, Frolov SA, et al. Clinical acceptability study of micronized purified flavonoid fraction 1000 mg tablets versus 500 mg tablets in patients suffering acute hemorrhoidal disease. Curr Med Res Opin. 2016;32(11):1821-1826.
  2.  Lohsiriwat V et al. Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical Management World. Journal of Gastroenterology 2012. May 7;18 (17): 2009-2017. Chronic venous and HemORrhoidal diseases evalUation and Scientific research.
  3. Godeberge P.J Gastroenerol Hepatol. 2020;35:557-87
  4. Godeberge, Sheikh, Lohsiriwat, Jalife, Shelygin. Micronized purified flavonoid fraction in the treatment of hemorrhoidal disease. J Comp Eff Res 2021; 10(10):801-813.

2024