Oorzaken, tekenen en symptomen

Behandeling en verlichting

5/30/2024

Krampen in de benen begrijpen, voorkomen en verlichten

Hoewel krampen in de benen vaak voorkomen en meestal geen kwaad kunnen, zijn ze onaangenaam en hinderlijk. Zowel atleten als recreatieve sporters en mensen die niet echt sportief zijn aangelegd, laten zich wel eens verrassen door krampen in de benen. Ze veroorzaken tijdelijke, maar soms ook heftige pijn. Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige manieren om krampen in je benen te voorkomen en snel te verlichten.

Wat zijn beenkrampen?

Krampen in de benen zijn onvrijwillige, korte en heftige spiersamentrekkingen, vaak ter hoogte van de kuit of in de voet. Ze zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook zichtbare spiercontracties of een stijf gevoel veroorzaken. De duur van een kramp varieert van enkele seconden tot meerdere minuten. Maar soms blijven de verkrampte spieren of spiergroepen ook achteraf nog gevoelig.

Diverse factoren kunnen een kramp in de benen uitlokken:

  • Dehydratatie: dehydratatie is de meest voorkomende oorzaak van krampen. Wanneer ons lichaam te weinig vocht bevat, kunnen spieren immers onvrijwillig samentrekken en dus tot pijnlijke krampen leiden.
  • Fysieke activiteiten: krampen komen vaak voor tijdens of na intense of plotse lichaamsbeweging.
  • Chronische veneuze insufficiëntie: chronische veneuze insufficiëntie leidt tot een ophoping van bloed in het onderste deel van het been, waardoor de aders gaan uitzetten en er een gevoel van ongemak en pijn ontstaat.
  • Andere onderliggende gezondheidsproblemen: diabetes, verhoogde bloeddruk, hypoglycemie en neurologische problemen kunnen krampen eveneens in de hand werken.
  • Te strakke kleding en een sedentaire levensstijl: factoren die een invloed hebben op de bloedsomloop kunnen krampen uitlokken.
  • Zwangerschap: zwangere vrouwen lijken vatbaarder te zijn voor krampen in de benen.
  • Nachtelijke krampen: 's nachts kunnen krampen ontstaan wanneer je slaapt of rust, vaak als gevolg van een verkeerde houding of een slechte bloedsomloop.

 

Krampen in de benen voorkomen

Beenkrampen zijn niet altijd te vermijden, maar met een proactieve aanpak kun je ze vaak voorkomen en hun impact sterk minimaliseren. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Hydratatie

Een goede hydratatie is essentieel om krampen in je benen te vermijden. Zorg ervoor dat je de hele dag door voldoende water drinkt en wacht niet tot je dorst hebt, vooral niet als je een actieve levensstijl hebt. Het advies luidt om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Vermijd ook dehydraterende stoffen zoals cafeïne en alcohol.

Medische opvolging

Heb je regelmatig krampen als gevolg van een gezondheidsprobleem zoals hypoglycemie, hoge bloeddruk door te veel zout of chronische veneuze ziekte? Praat er dan over met je arts of je apotheker.

Opwarmen en stretchen

Neem de tijd om je lichaam correct op te warmen voordat je start met een intense fysieke activiteit. Spieren die goed zijn voorbereid op de inspanning lopen minder risico op contracties. Heb je de indruk dat je benen moe zijn tijdens of na je training? Weet dan dat er eenvoudige oplossingen en oefeningen bestaan om vermoeide benen te verlichten.

Houding en sedentaire levensstijl

Een sedentaire levensstijl vertraagt de bloedsomloop. Meerdere uren onbeweeglijk aan je bureau zitten kan dan ook spierkrampen uitlokken, zeker wanneer je een slechte houding aanneemt. Om pijnlijke krampen te vermijden, sta je best elk uur recht en stap je even rond. Zo stimuleer je de veneuze terugkeer in je benen.

Omgaan met stress

Wanneer je lichaam gespannen is, is het vatbaarder voor spierkrampen. Technieken die je helpen om te gaan met stress, zoals mediteren, yoga of een diepe ademhaling, dragen bij aan het fysieke en mentale evenwicht en verminderen zo het risico op krampen. Daarnaast is het ook goed om op je houding te letten. En als je op zoek bent naar echt intense ontspanning, kun je jezelf gerust af en toe een massage cadeau doen.

Aangepast slaapritueel

Als je last hebt van nachtelijke beenkrampen, neem dan een hete douche of een heet bad en stretch je benen en kuiten even voordat je gaat slapen. Maar let op, warmte wordt afgeraden in het geval van chronische veneuze ziekte. Zorg er dus voor dat je de oorzaak van je krampen kent voordat je preventief actie onderneemt. Zorg verder voor een ruime pyjama en maak je deken aan het voeteinde los zodat je bloedsomloop niet gehinderd wordt. Probeer ook eens in andere houdingen te slapen, bijvoorbeeld met de benen omhoog.

Veno-actieve behandelingen

Veno-actieve of venotonische behandelingen zijn bedoeld om de gezondheid van de aders in de benen te verbeteren en om nachtelijke krampen, zware en pijnlijke benen te verlichten. Ze helpen zwellingen, zware benen en pijn in de benen te verminderen, verstevigen de aderwanden en stimuleren de lymfedrainage. Deze medicijnen zijn vaak samengesteld uit plantaardige moleculen. Ze kunnen continu worden ingenomen of in kuren van enkele maanden. Vraag altijd raad aan je arts of apotheker voordat je medicijnen begint te nemen.

Krampen in de benen verlichten

Heb je alle voorzorgsmaatregelen genomen, maar duikt er toch een kramp op? Geen paniek, met enkele eenvoudige handelingen kun je de pijn snel verlichten en kun je weer herstellen.

Stretchen en massages

Wanneer een kramp zich aandient, stop je met wat je aan het doen was en stretch en masseer je de spier. Zo kun je de spanning verminderen en maak je de spier weer soepel. Als het bijvoorbeeld om een kramp gaat ter hoogte van de kuit, steek je been dan in de lucht en trek je tenen naar je toe. Zodra de pijn voorbij is, probeer je enkele minuten op de tippen van je tenen te stappen.

Warmte of koude aanbrengen

Ook het aanbrengen van warmte of koude kan helpen bij het behandelen van beenkrampen. Een warm kompres helpt je spieren te ontspannen, terwijl een koud kompres ontstekingen vermindert en de pijn verlicht. Probeer beide, zodat je weet waar je het meeste baat bij hebt.

Rehydratatie

Zoals we eerder al aangaven, is dehydratatie de belangrijkste oorzaak van beenkrampen. Zodra het ergste achter de rug is, moet je jezelf opnieuw hydrateren. Dat is vooral het geval als de kramp is opgedoken tijdens een intense sportsessie.

 

Zoals je ziet, kunnen enkele eenvoudige handelingen je helpen om krampen in je benen te vermijden en je gezondheid te ondersteunen. Je kunt er alleen maar bij winnen. Kom dus in actie, zodat beenkrampen je niet langer beletten het leven te leiden dat je wil!

2024