Zware benen

Oorzaken, tekenen en symptomen

5/30/2024

De oorzaken van zware en gezwollen benen begrijpen

Zware en gezwollen benen zijn een gevolg van doorbloedingsstoornissen van veneuze oorsprong.  Het bloed dat door de aders in de benen loopt, heeft het lastig om terug te vloeien naar het hart. De bloedsomloop vertraagt, Het bloed komt tot stilstand in de onderkant van het lichaam, waardoor de aders sterk onder druk komen te staan en uitzetten. Er zijn heel wat mogelijke oorzaken, zoals te weinig lichaamsbeweging, een zwangerschap, te lang rechtstaan of zitten en voeding. Die kunnen verschillen van persoon tot persoon, maar ze kunnen zich ook samen voordoen bij eenzelfde persoon. Deze veneuze aandoening zorgt altijd wel voor enig ongemak, en kan zelfs het algemeen welzijn ondermijnen, de mobiliteit hinderen en chronisch van aard worden als ze niet wordt behandeld. Gelukkig bestaan er oplossingen in de vorm van oefeningen en medicijnen om de symptomen van zware benen en gezwollen benen te verlichten en om te vermijden dat het probleem erger wordt.

Welke factoren hebben een invloed op zware benen en gezwollen benen?


Er zijn heel wat zaken die aan de basis kunnen liggen van zware en gezwollen benen. Denken we maar aan:

  • Het vasthouden van vocht. Door lang recht te staan of te zitten, zeker met gekruiste benen, kan de vochtcirculatie in de bloedvaten uit evenwicht raken, wat een opeenstapeling van vocht teweeg kan brengen in de weefsels van voeten en benen.
  • Overgewicht of obesitas. Overtollig gewicht leidt tot extra druk op de benen, wat dan weer het risico op zware benen vergroot.
  • Chronische veneuze insufficiëntie. Veneuze insufficiëntie wordt veroorzaakt door een slechte werking van de aderkleppen in het been, wat de veneuze terugkeer belemmert en kan leiden tot ongemak, een zwelling of zelfs oedeem. Veneuze insufficiëntie kan chronisch worden.
  • Zwangerschap en menopauze. Hormonale veranderingen en gewichtstoename, die samenhangen met deze levensfases van vrouwen, kunnen de aders extra belasten.
  • Gebrek aan lichaamsbeweging. Lange tijd te weinig bewegen heeft een invloed op de veneuze terugkeer.
  • Voeding. Een overmatige consumptie van zoutrijke of eiwitarme voeding bevordert het vasthouden van vocht.

 

Eenvoudige oplossingen om zware benen en gezwollen voeten te verlichten

Gelukkig kun je zelf een steentje bijdragen aan de gezondheid van de aders in je benen door ze sterker te maken. Enkele eenvoudige tips en een beetje discipline, meer heb je niet nodig om de symptomen van zware benen en gezwollen benen te verlichten. En tegelijk verbeter je je welzijn en uiterlijk:

Leg je benen omhoog

Je benen hoger leggen dan je hart is een eenvoudige manier om de lymfedrainage te stimuleren en zwellingen te verminderen. Ga liggen op de grond, op je bed of in je zetel en plaats je benen tegen de muur. Je kunt ze ook hoger leggen door kussens onder je voeten te leggen. Een eenvoudig trucje om snel verlichting te vinden.

Draag ruimzittende kleren

Vermijd kleding die strak rond je middel, rond je bovenbenen of je kuiten zit. Die kan de bloedsomloop immers hinderen. Kies eerder voor ruimzittende, comfortabele kleren.

Kies de juiste schoenen

De bloedsomloop wordt vaak vertraagd door ongeschikte schoenen. Kies daarom altijd voor comfortabele schoenen die je voet, enkel of kuit niet samendrukken. In het dagelijks leven kan je hoge hakken best vermijden. Die verhogen immers de druk op je benen en verhinderen een vlotte bloedsomloop. Ook te platte schoenen zijn echter niet aan te raden. Schoenen met een lage hak van 2 tot 3,5 centimeter zijn ideaal.

Gebruik compressiekousen

Compressiekousen zorgen voor een betere bloedsomloop in de aders, omdat ze de onderste ledematen sterk samendrukken. Dergelijke kousen werken zowel in rust als wanneer je beweegt. Dat is niet zo voor steunkousen, die alleen werken wanneer je benen rusten.

Vermijd overmatige hitte

Warmte doet de bloedvaten uitzetten en maakt ze poreuzer. Vermijd dus te warme baden, lange warme douches en blootstelling aan overmatige hitte die benen en voeten doen opzwellen.

Spoel je benen regelmatig onder koud water

Om de bloedsomloop weer op gang te brengen is er niets beter dan je douche af te sluiten met krachtige, koude waterstralen op je onderste ledematen. Begin bij je voeten en ga via de kuiten naar boven.

Masseer je benen

Om de bloedsomloop te stimuleren en het gevoel van zware benen te verlichten, kun je deze eenvoudige massage toepassen, gewoon bij je thuis. Masseer eerst de hielen met je handpalm, door er kort en meermaals op te drukken, en ga dan naar boven via de enkels, de kuiten, de bovenbenen en de buik. Maak cirkelvormige bewegingen. Daarbij is het belangrijk dat je altijd van beneden naar boven masseert.

Zit niet met gekruiste benen

Voor velen is dit bijna een reflex geworden! En dat terwijl langdurig je benen kruisen een impact kan hebben op de bloedsomloop in het lichaam. Met deze houding creëer je immers druk in de benen waardoor de veneuze terugkeer wordt geblokkeerd.

Maak gebruik van veno-actieve behandelingen

Veno-actieve medicijnen kan je oraal innemen en ze verlichten de symptomen van chronische veneuze ziekte: zware en pijnlijke benen, het gevoel van gezwollen benen en nachtelijke krampen. Ze verbeteren de bloedsomloop en helpen de aderwand en de aderkleppen te beschermen. Ze zorgen er dus mee voor dat de ziekte niet verergert.   Zware benen en gezwollen voeten voorkomen

Zware benen en gezwollen voeten voorkomen

Om ervoor te zorgen dat je onderste ledematen licht en aangenaam aanvoelen, moet je misschien enkele van je gewoontes veranderen. Al vraagt het een inspanning, het is zeker de moeite waard om je levensstijl aan te passen, zodat je aders sterker worden, je je beter voelt en er beter gaat uitzien. Om de symptomen van zware benen en gezwollen voeten langdurig te voorkomen of verminderen, is een gezonde levensstijl cruciaal:

Behoud een gezond gewicht

Je gewicht onder controle houden is een sleutelelement om de druk op je benen te verlichten en de bloedsomloop te verbeteren.

Vermijd een zittende levensstijl

Om de symptomen van zware benen en gezwollen voeten te vermijden of verlichten, is er niets beters dan regelmatig te bewegen. Kies voor wandelen, zwemmen of yoga, sporten die de bloedsomloop bevorderen. Pauzeer regelmatig tijdens je dag, om te stretchen, te bewegen of gewoon een stukje te stappen. Bij elke stap worden de aders onderaan de voeten samengedrukt en stuwen ze het bloed naar boven.

Eet evenwichtig

Een voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten kan een goede bloedsomloop in de hand werken. Vermijd te veel zout, want dat houdt vocht vast en kan je benen dus doen zwellen.

Drink voldoende water

Hydratatie is essentieel om vochtretentie te verminderen. Als je lichaam gedehydrateerd is, zal het meer vocht willen vasthouden. Daarom is het belangrijk dat je de hele dag door voldoende water drinkt en goed gehydrateerd blijft. Het advies luidt om minstens 1,5 liter water per dag te drinken.

 

Door je dagelijkse routine aan te vullen met eenvoudige handelingen en een gezonde levenswijze na te streven, kan je je benen helpen beschermen tegen de ongemakken die een te hoog vochtgehalte met zich meebrengt, en tegen de schade die dit na verloop van tijd aan de aders kan toebrengen. Als je symptomen ondanks deze maatregelen aanhouden of zelfs verergeren, dan raden we je aan om een medische professional te raadplegen voor een precieze diagnose en aanbevelingen voor een geschikte behandeling.

2024